Aktuellt från hälso- och sjukvårdsnämnden 26 september

26 september samlades hälso- och sjukvårdsnämnden för sammanträde. Bland annat stod uppföljning av nationell patientenkät psykiatri, samt revisionskontorets granskning avseende kostnadsutvecklingen i hälso- och sjukvårdsnämnden i fokus.

Uppföljning av nationell patientenkät psykiatri

Under 2024 har en mätning på psykiatrin genomförts. Detta inkluderar tre olika enkäter på vuxen psykiatrisk slutenvård, vuxen psykiatrisk öppenvård och barn- och ungdomspsykiatrin.

Resultatet visar på samtliga tre mätningar att Region Jämtland Härjedalen förbättrar sitt resultat från föregående mätning som genomfördes 2022. Slutenvården och barn- och ungdomspsykiatrin placerar sig även högt om man jämför med övriga landet.

– Det är jätteroligt att se de framsteg som Region Jämtland Härjedalen tar inom området. Mätningarnas resultat visar att den psykiatriska slutenvården och barn- och ungdomspsykiatrin tar stora kliv framåt och placerar vår region på en hög nivå jämfört med övriga regioner, säger Katarina Nyberg Finn, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Resultatet på den öppna psykiatriska vården är sämre än snittet i riket.

Nationell patientenkät är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser inom hälso- och sjukvården. Samtliga regioner i Sverige deltar och arbetet samordnas av SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Svar till revisonens granskning

I juni 2024 redovisade revisionskontoret en granskning av hälso- och sjukvårdsnämnden. Revisionens sammanfattande bedömning är att nämnden inte har en tillräcklig styrning, uppföljning och kontroll av budgetavvikelser och att beslutade åtgärder inte är tillräckliga för att uppnå en ekonomi i balans och god ekonomisk hushållning.

Revisionen har lämnat rekommendationer till nämnden att

  • vidta åtgärder som ger effekt på kort och lång sikt
  • säkerställa att verksamheten har de resurser, system och mandat som krävs för att kunna genomföra beslutade åtgärder
  • tydligare analysera om fattade beslut gett effekt.

I hälso- och sjukvårdsnämndens svar till revisorerna framgår bland annat att för att hälso- och sjukvården ska kunna bedrivas inom tilldelad ekonomisk ram behöver ett antal förutsättningar finnas på plats. Dessa är exempelvis att vakanta tjänster besätts med egenanställd personal så att hyrbemanning kan fasas ut, och att väntetiderna ligger inom vårdgarantins gränser så att kostnader för utomlänsvård i större utsträckning kan kontrolleras.

Nämnden har också förståelse för revisorernas slutsatser.

– Inom hälso- och sjukvården har den höga inflationen och ökade räntor skapat stor oro för ekonomin. Men vi ser nu ett trendbrott i kostnadsutvecklingen. Detta är ett resultat av bland annat minskad inflation och vårt målmedvetna arbete för att nå ekonomisk balans. Genom att öka andelen egenanställd personal och minska beroendet av inhyrd bemanning, är vi på rätt väg. Det stärker inte bara ekonomin, utan också vårdens kvalitet och utveckling på sikt. Tillsammans med digitala arbetssätt och omställningsarbetet skapar vi nu och framöver en mer tillgänglig och långsiktigt hållbar hälso- och sjukvård i vår region, säger Katarina Nyberg Finn.

I revisionsrapporten beskrivs svårigheterna att rekrytera utifrån budget, löneläge och andra aspekter, vilka alla kräver andra ekonomiska förutsättningar än vad som finns i dag.

– Revisionen tydliggör de dagliga utmaningarna vi möter, där hälso- och sjukvårdslagens krav på vårdtillgång ofta krockar med ekonomiska balanskrav. Uthållighet är avgörande, då snabba lösningar sällan är hållbara. Att snabbt minska antalet medarbetare riskerar att leda till ökade kostnader för utomlänsvård och försämrat vårdutbud för invånare och besökare i Jämtland Härjedalen, säger Katarina Nyberg Finn

I svaret framgår även att Region Jämtland Härjedalen under 2024 har vidtagit ett antal åtgärder för att bryta kostnadsutvecklingen. För första halvåret var nettokostnaden cirka 30 miljoner kronor lägre jämfört med samma period 2023, avseende de åtgärder som har beslutats, vilket redovisas i nämndens månadsrapport för juni.

Hälso- och sjukvårdsnämnden ska redovisa vidtagna samt planerade åtgärder med en tidplan, senast 4 oktober 2024.

För mer information:

Katarina Nyberg Finn (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande
E-post: katarina.finn@regionjh.se
Telefon: 072-202 53 63

Text: Thomas Jarnehill