Podden Öka takten

Bild av utrustning för att göra en poddsändning.

Öka takten är Energikontoret Jämtland Härjedalens podd. Vi vill öka takten i omställningen till ett fossilfritt och energismart samhälle med mer konkurrenskraftiga företag och en bättre vardag för invånarna. Det vill vi göra genom att öka intresset för energi- och klimat, lyfta goda exempel och sprida kunskap.

Fråga vår rådgivare om energieffektivisering, förnybara drivmedel eller minskad miljöpåverkan så svarar vi i kommande avsnitt. Bästa sättet är att mejla oss på : energikontoret@regionjh.se


Säsong 2

14 april 2022: Hur man lyckas med förändring
Träningslöften och godisstopp! Vi har alla saker vi vill ändra - varför lyckas vi eller inte? Hur kan vi ändra vanor och beteenden när det kommer till våra resor till och från jobbet.

Alla har kanske inte en busshållplats utanför dörren, eller så går bussen 1 gång per dag. Alla kan inte cykla för det är för långt eller det funkar inte hela året om. Men det kanske går att ändra delar av sin ressträcka till mer koldioxidsmarta alternativ. I det här avsnittet får du höra om länsbor som ställt om till ett mer hållbart resande och vad de har upplevt längs vägen.

Vi samtalar med Andreas Larsson dr i psykologi från MIUN, kring hur vi människor reagerar på förändring och vad som påverkar våra vanor och betenden.

Är din arbetsplats cykelvänlig?
Omklädningsrum, tjänstecykel, cykelställ och verktygslåda - hur ser det ut på din arbetsplats? Skapa en god cykelmiljö och ta chansen att vinna en elcykel

Läs mer och anmäl din arbetsplats via Cykelvänlig Arbetsplats

Avsnittet finansieras av:
Tillväxtverket, Europeiska Regionala utvecklingsfonden samt Region Jämtland Härjedalen via Regionala tillväxtanslaget.

17 mars 2022: Tunga driftskostnader för åkerier, men ellastbilen då?

Kriget i Ukraina har gjort fossila bränslen dyrare än någonsin. Den tunga trafiken ser sina kostnader skena. Är ellastbilar ett vettigt och hållbart alternativ?

Energikontorets Fredrik Alm och Elisabeth Wickzell bjuder in Jessica Björkqvist, som arbetar med elektrifiering och hållbarhet hos lastbilstillverkaren Scania, och Marcus Nordqvist VD för Berners tunga fordon för att reda på mer om möjligheter och utmaningar runt ellastbilar och lastbilsladdare.

1 mars 2022: Funderar du över elpriset?

Har alla rubriker om höga elpriser fått dig att fundera? Bor du i villa och undrar vad du kan göra för att minska din el- och energianvändning?

Det här avsnittet handlar om el-och energiförbrukningen i din villa.

Vi har med oss Josef som köpt ett hus från 70-talet och funderar på energianvändningen i detta.

Vi reder ut lite kring olika elavtal och hur du kan följa upp din elförbrukning och tävla mot dig själv i energieffektivisering.

Programmet leds av Energi- och klimatrådgivarna Martin Danielsson och Tove Österud

Skicka gärna en fråga till energikontoret så ska vi ta upp svaret i kommande avsnitt. Du hittar kontaktuppgifterna här.

Det här avsnittet finansieras av Energimyndigheten.

31 januari 2022: Smartare energianvändning i företaget

Har du eller ditt företag funderingar på att energieffektivisera och få möjligheten att lägga pengarna på annat än elräkningar?

I det här avsnittet har vi ett extra fokus på hur ditt företag kan få ned dina elkostnader och bli klimatsmartare på köpet. Du får dessutom tips på ekonomiska stöd som din verksamhet kan söka för att komma igång med energieffektiviseringen.
Podden gästas av Linus som berättar hur dom på företaget Lundstams gått tillväga för att energieffektivisera och söka stöd.

Funderar ni på var ni ska börja eller är det något ni vill att vi tar upp i podden framöver?

Skicka gärna en fråga till energikontoret så ska vi ta upp svaret i kommande avsnitt. Du hittar kontaktuppgifterna här.

Det här avsnittet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

23 november 2021: Att välja bil eller inte bil, eller vilken bil?

Elbil, hybrid, biogas, HVO, etanol, plugin ja, det finns en palett av bilar att fundera kring när man börjar kartlägga sitt eget behov och vilken typ av bil och drivmedel som passar bäst.

I det här avsnittet pratar vi om just det. Med oss har vi gästen Linus Larsson som går i bilbytartankar. Vi pratar om hur du som lyssnar kan dra nytta av våra råd om du har bilbyte i tanken.

Skicka gärna en fråga till energikontoret så ska vi ta upp svaret i kommande avsnitt. Du hittar kontaktuppgifterna här.

21 oktober 2021: Bli en testresenär och vintercyklare

Vintercykling – är det verkligen något vi kan hålla på med här i Jämtland Härjedalen?

Snöfallet ligger och lurar i luften och vintern står för dörren samtidigt som fler och fler återgår till att resa från hemmet till sina arbetsplatser.

Lyssna och få tips kring utrustning, kläder, säkerhet och hur du kommer igång med ditt vintercyklande.

Med oss har vi bl a erfarna vintertrampare, polis och cykelhandlare.

12 oktober 2021: Rallydrottningen Tina Thörner tar tempen på tunga fordon och biogas

Vad är flytande biogas? och vad finns det för utbud när det gäller tunga fordon? Varför är det så lätt att räkna hem men få som hoppat på? Vilka stöd kan åkarna få när de investerar i både framtiden för barnbarnsbarnen och i sina näringar? Tina Thörner gästar Öka takten och pratar med en hel biogasbransh. Från producenter av biogas till fordonsindustrins företrädare och åkare själva. Det här avsnittet är en del av eventet Biogas Roadshow

27 september 2021: Elavbrott kan få stora konsekvenser-så kan du förbereda dig

Ett elavbrott skulle kunna vara i flera dygn, eller längre. Att vara förberedd och med ganska små medel klara av att rida ut avbrottet handlar avsnittet om den här gången.

Säsong 1


Juni 2020: Så kan du göra skillnad genom arbetsresor

I det här avsnittet handlar det om arbetsresor för att öka takten med att reducera utsläppen av koldioxid för att klimatmålen ska nås, och främst hur det ser ut bland en av länets största arbetsgivare med 5000 anställda, Region Jämtland Härjedalen.

Regionen har reducerat sina egna koldioxidutsläpp med 30 procent under tre år, mellan 2016-2019 visar den mätning som gjorts. Minskningen gäller tjänsteresor, men även de anställdas sätt att ta sig till och från jobbet. En märkbar förändring hos personalen av både resebeteende och satsningar på fossilfria drivmedel ligger sannolikt bakom den stora minskninge

Juni 2020: Miljoninvesteringar som betalar sig

Matbutiker med uråldriga kyl och värmesystem kan tjäna på att investera i uppgraderad teknik. För investeringen är det möjligt att söka upp till 30 procent av kostnaden i bidrag. Lars Myrskog, handlare, har uppgraderat nyligen. Hör mer i avsnittet.

Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.