Aktuella event


 • Att välja bil eller inte bil, eller vilken bil?
  Elbil, hybrid, biogas, HVO, etanol, plugin. Vad ska man välja?
  Det finns en palett av bilar och olika hållbara drivmedel att fundera kring när man börjar kartlägga sitt eget behov och vilken typ av bil och drivmedel som passar bäst. 

  I det här avsnittet pratar vi om just det. Med oss har vi gästen Linus Larsson som går i bilbytartankar. Vi pratar om hur du som lyssnar kan dra nytta av våra råd om du har bilbyte i tanken. 

  Skicka gärna en fråga till energikontoret så ska vi ta upp svaret i kommande avsnitt. Du hittar kontaktuppgifterna här.

  Det här avsnittet finansieras av Energimyndigheten.

  Produktion: Poddverandan i Östersund  • Invigning av snabbladdare i Strömsund den 16 nov
  Tisdag den 16 november kl 11.00-13.30 inviger vi snabbladdaren


 • Energikontorets digitala Vinterhälsning 9 dec
  Välkommen på vår digitala vinterhälsning den 9 december kl 8.15-9.00.Under vinterhälsningen får du höra om vad som händer hos oss och vara med på digitalt mingel.Anmäl dig sneast den 6 december via: https://bit.ly/EnergikontoretVinter  

 • Bli en testresenär och vintercyklare
  Vintercykling – är det verkligen något vi kan hålla på med här i Jämtland Härjedalen? 

  Snöfallet ligger och lurar i luften och vintern står för dörren samtidigt som fler och fler återgår till att resa från hemmet till sina arbetsplatser. 

  Lyssna och få tips kring utrustning, kläder, säkerhet och hur du kommer igång med ditt vintercyklande. 

  Med oss har vi bl a erfarna vintertrampare, polis och cykelhandlare. 

   

  Det här avsnittet är en del av projektet Testresenär – arbetsplatser inom region Jämtland, bl a finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden samt Region Jämtland Härjedalen via det regionala tillväxtanslaget. 

   

  Fråga vår rådgivare om energieffektivisering, förnybara drivmedel eller minskad miljöpåverkan så svarar vi i kommande avsnitt. Bästa sättet är att mejla oss på : energikontoret@regionjh.se  

  Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen. 


 • Rallydrottningen Tina Thörner tar tempen på tunga fordon och biogas
  Vad är flytande biogas? och vad finns det för utbud när det gäller tunga fordon? Varför är det så lätt att räkna hem men få som hoppat på? Vilka stöd kan åkarna få när de investerar i både framtiden för barnbarnsbarnen och i sina näringar?
  Tina Thörner gästar Öka takten och pratar med en hel biogasbransh. Från producenter av biogas till fordonsindustrins företrädare och åkare själva. 

  Det här avsnittet är en del av eventet Biogas Roadshow

  Fråga vår rådgivare om energieffektivisering, förnybara drivmedel eller minskad miljöpåverkan så svarar vi i kommande avsnitt. Bästa sättet är att mejla oss på : energikontoret@regionjh.se   Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.


 • Elavbrott kan få stora konsekvenser-så kan du förbereda dig
  Ett elavbrott skulle kunna vara i flera dygn, eller längre. Att vara förberedd och med ganska små medel klara av att rida ut avbrottet handlar avsnittet om den här gången. 

  Skicka gärna en fråga till energikontoret så ska vi ta upp svaret i kommande avsnitt. Du hittar kontaktuppgifterna här.

  Produktion: Poddverandan i Östersund  • Information om Trafikverkets stöd för snabbladdare
  Webbinarium 1 oktober 10:30 - 12:00. • Nyhetsbrev september
  Ta del av vårt nyhetsbrev


 • 22 juni Webbinarium om Byggnadsvård och renovering
  Vill du lära dig mer om byggnadsvård och energismart renovering?Var med på energi- och klimatrådgivarnas webbinarie den 22 juni kl 19.00. Det är helt gratis!


 • Väkommen på Energifrukost 10 juni
  Till dagens frukost gästas vi av Mårten Larsson, ansvarig för bioenergifrågor på Skogsindustrierna. Finns det tillräckliga volymer biodrivmedel med rätt kemiska egenskaper för att blandas med fossila drivmedel? Och hur påverkas drivmedelspriserna när stora volymer biodrivmedel blandas in och beskattas fullt ut?


 • Webbinar: Laddning bostadsbolag 15 juni
  Energikontoret bjuder in till ett webbinarium med digitalt studiebesök hos Östersundshem. Biofuel region informerar om grunderna för laddning, tillgänglighet och brand, Boverket talar om de nya reglerna kopplat till laddning för laddbara fordon och olika betallösningar diskuteras.


 • Webbinar: Erbjud laddning till kunder och besökare 1 juni
  Funderar du på hur du kan fixa laddning till dina kunder och besökare? Lär dig mer om grunderna för laddning och lyssna på goda exempel från Jämtland och Västernorrland.


 • Webbinarieserie elfordon och laddning inom upphandling
  Serien innehåller tre delar: 25 maj, 1 juni och 15 juni


 • Välkommen på Energikontorets digitala sommarhälsning!
  Onsdag den 2 juni 2021 klockan 8.15 - 9.15


 • Seminarium: Varsam energieffektivisering i byggnader 21 april

  Hur väljer man rätt energieffektiviseringsåtgärder i byggnader med kulturvärden? • Seminarium: Att gå från ord till handling för en klimatsmart fordonsflotta den 11 maj

  Ett digitalt inspirationsevent med hållbarhetsfokus kopplat till Bilen, Bränslet och Beetendet. • Energifrukost 15 april

  Välkommen till vårens första digitala energifrukost den 15 april 2021 kl 8-9 som arrangeras av Samling Näringsliv och Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.
  Vi kommer att få lyssna till och inspireras av Henrik Brodin, Södra . Han berättar om deras resa till ett fossilfritt Södra och deras mål. Södra blev nyligen utsett av Sustainable Brand Index till Sveriges mest hållbara varumärke inom branschkategorin ”skogsägare”.

 • Så kan du göra skillnad genom arbetsresor.
  I det här avsnittet handlar det om arbetsresor för att öka takten med att reducera utsläppen av koldioxid för att klimatmålen ska nås, och främst hur det ser ut bland en av länets största arbetsgivare med 5000 anställda, Region Jämtland Härjedalen.

  Regionen har reducerat  sina egna koldioxidutsläpp med 30 procent under tre år, mellan 2016-2019 visar den mätning som gjorts. Minskningen gäller tjänsteresor, men även de anställdas sätt att ta sig till och från jobbet. En märkbar förändring hos personalen av både resebeteende och satsningar på fossilfria drivmedel ligger sannolikt bakom den stora minskningen. 

  Jimmy Anjevall, Kartarina Ryckenberg och Fredrik Alm från Region Jämtland Härjedalen medverkar.

   

   

   

  Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.

   


 • Miljoninvesteringar som betalar sig.
  Matbutiker med uråldriga kyl och värmesystem kan tjäna på att investera i uppgraderad teknik. För investeringen är det möjligt att söka upp till 30 procent av kostnaden i bidrag. Lars Myrskog, handlare, har uppgraderat nyligen. Hör mer i avsnittet. 

  Medverkande: Jimmy Anjevall, Rebecka Andersson.

  Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.


 • Vätgas i tankarna!
  Den här veckan är det vätgas i tankarna. Vad går det att använda till? Är det en framtida energikälla? Och hur mycket används den redan idag? I Mariestad är vätgasen i fokus, sedan ett par år tillbaks, där hittar vi en jämte som är pådrivande. Jimmy Anjevall bjuder in poddproducenten Håkan Lundqvist och kollegan Hilda Sigge till denna veckas avsnitt.

  Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.


 • Tunga transporter med förnybart i tanken.
  Den tunga fordonsindustrin kan göra goda affärer med förnybart i tanken. Inte minst kan de som leverantörer av olika transporter hjälpa sina kunder och guida dem genom en snårig djungel av olika förnybara bränslen.

  Jimmy Anjevall gör detta avsnitt tillsammans med kollegan från Region Jämtland Härjedalen; Erika Bjurling samt Markus Sundström på företaget Sundfrakt. 

  Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.

   

   


 • Försmak av måndag
  Måndag morgon, transportindustrin i fokus i podcasten #ökatakten.

   

  Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.


 • 40 mils räckvidd, och hela bilflottan utbytt
  Det är fokus på elbilen, och varför det är kanske ditt livs bilaffär. Det skiljer många tusenlappar per månad för en del att äga elbil istället för ett fossildrivet, mekaniskt vidunder. 

  Podhost: Jimmy Anjevall, Moa Breivik - Energikontoret Region Jämtland Härjedalen. 

  Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.


 • Kräma på i dalarna, och hålla igen på topparna?
  Rusningstrafik vissa tider, men större delen av dygnet rätt så gott om plats. Den liknelsen kan dras när det gäller energiförbrukningen i samhället. Går den att manövrera kring? För att hålla nere energikostnader.

  Lyssna på energikontorets Jimmy Anjevall som gästas i #ökatakten av kommunala bostadsföretaget  Östersundshems hållbarhetschef, Karin Österberg. 

  Med finns även Ingrid Ahnlund Rode från Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.
  Hon bjuder in till digital träff! 
  Missa inte informationen i sociala medier hos Region JH om den digitala träffen den 28 maj kl 09.30.

  Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.


 • Det här med solceller och paneler på ditt tak
  Installationer av solceller och solpaneler har exploderat de senaste åren. Vi reder ut begreppen och pekar ut riktningen för både en bra affär, och hur ni får allt stöd, både ekonomiskt och annat som ni behöver för att komma vidare med solelsplanerna era, inte minst för att byta  fossildriven energi till fossilfri energianvändning.
  #ökatakten gästas av energi och klimatrådgivarna Tove Österud och Martin Danielsson i det här avsnittet. 
  Programledare: Jimmy Anjevall

  Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.


 • Ladda elbilen - en bra affär
  Laddbara bilar tar mer och mer av marknaden. Det är bra för ju fler som #ökartakten med att ställa om till fossilfri energianvändning, så mycket de kan, desto bättre.

  För det krävs också en utbyggd infrastruktur med laddmöjligheter, längs vägar, vid egna hem, och företagslokaler.

  Nora Lundblad är miljösamordnare hos fastighetsbolaget Diös, hon gästar idag, tillsammans med Moa Breivik, som leder Energikontorets projekt med utbyggnad och rådgivning för att öka laddmöjligheter i mellersta Norrland.
  Programledare: Jimmy Anjevall.
  För kontakt angående stöd och råd för att bygga laddstolpar kan ni kontakta Moa Breivik via mejl.
  moa.breivik@regionjh.se 

  Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.


 • Öka takten - En bra affär
  " Skillnaden idag hade kunnat vara konkurs"- Carola Nilsson som driver Hotell Hammarstrand i östra Jämtland, berättar i öka takten, om vilken bra affär det varit för hotellet att effektivisera sin energiförbrukning.  
  Region Jämtland Härjedalens Energikontor och Jimmy Anjevall har också med sig kollegan Sara Nordstrand i dagens avsnitt som handlar om affären.

  Företag som vill göra investeringar för energieffektiviseringar kan få mellan 20-50 procent stöd för investeringen.

  Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.


 • När Jimmy Anjevalls hundpromenad visar upp goda exempel.
  Jimmy Anjevall har sysslat med energieffektivisering och omställningsfrågan i många år. Han går också på långa hundpromenader. I podden  diskuteras om att verkligen se vad som faktiskt görs för att ställa om och hur det ger power tillbaks, då åtgärder märks.
  Klimatsmarta åtgärder vara bra för alla, inte minst för ens affärer. Inte sällan finns det en ekonomisk vinning med.

  De globala klimatmålen behöver nås, och vi tar avstamp i Parisavtalet.
  I Jämtlands län har vi kommit hyfsat långt, men takten behöver öka. Om bara tio år ska länet vara fossilfritt, det är dags att öka takten. 

  Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se