vinjettbild från filmserien

Nästan allt om sex i Sverige

Hur gör man för att ha sex? Hur ser könsorganen ut och hur funkar de? Är det farligt att onanera för mycket? Och vad är egentligen bra sex? Det är några av de många frågor som tas upp i en ny Youtube-serie som riktar sig till unga nyanlända.

Den 11 september lanserar Region Jämtland Härjedalen med övriga regioner och landsting i norr en programserie om sex och relationer som riktar sig till unga nyanlända.

Serien baserar sig på intervjustudier med nyanlända. Studierna, gjorda av Jonas Jälmbrant, distriktssköterska vid Ungdomshälsan Umeå – som också är programledare i serien – och Monica Christiansson, docent i sexuell och reproduktiv hälsa vid Umeå universitet, visar att många unga nyanlända har stora kunskapsluckor när det gäller sexuell hälsa.

Det kan handla om bristande kunskap om könsorganens anatomi och funktion, hbtq-rättigheter, kunskap om hur man blir gravid, hur könssjukdomar överförs och hur man kan skydda sig. Många har inte haft tillgång till sexualundervisning, varken i sina hemländer eller i Sverige, och det är svårt att hitta information om sexuell hälsa på rätt språk.

porträttbild på karin wåhlén götzmannFörstora bilden

Karin Wåhlén Götzmann.

– Sexuell och reproduktiv hälsa är varje människas rättighet och viktigt för folkhälsan. Den här serien riktar sig till unga personer men kan med fördel ses av alla, oavsett ålder och bakgrund. Den ger på ett enkelt och tillgängligt sätt kunskaper om sex, säger Karin Wåhlén-Götzmann, länssamordnare för sexuell hälsa i Region Jämtland Härjedalen.

Programserien ”Nästan allt om sex i Sverige” riktar sig främst till unga nyanlända och ger grundläggande kunskaper i sex, relationer och sexuell hälsa. Den kan med fördel användas även som ett komplement till sexualundervisningen i skolan och som samtalsunderlag av personalgrupper som möter ungdomar.

Avsnitten kommer att finnas textade på engelska och arabiska till att börja med – längre fram i höst även på fler språk.

– Det känns oerhört spännande att leverera ett baspaket om sexuell hälsa. Framför allt när det bygger på synpunkter, tankar och önskemål från nyanlända ungdomar, säger Jonas Jälmbrant.

De sex avsnitten handlar om:

  • Den sexuella kroppen
  • Sex och könssjukdomar
  • Lagar om sex
  • Att bli eller inte bli gravid
  • Homo, bi och trans
  • Det här är sex

De kommer att finnas fritt tillgängliga på Youtube-kanalen med samma namn som serien, ”Nästan allt om sex i Sverige”. Det första avsnittet släpps i dag, 11 september, därefter kommer ett nytt avsnitt varannan och ibland var tredje måndag.

Programserien har tagits fram av Kunskapsnätverket hiv/STI Norr med representanter från Region Jämtland Härjedalen, Landstinget Västernorrland, Region Norrbotten och Västerbottens läns landsting. Produktionen har finansierats av statliga medel för hiv/STI-prevention från Folkhälsomyndigheten. Serien produceras av det Östersundsbaserade produktionsbolaget Manic Motion.

..........................................................................................................................................

gruppbild på tre män från produktionsbolaget manic motionFörstora bilden

Vill slå sig in mellan porr och tråkig information

Filmserien produceras av Östersundsbaserade produktionsbolaget Manic Motion. Vi passade på att ställa några frågor till Martin Machnow, producent, om arbetet med den.

Martin Machnow, Joakim Wassberg och Måns Rande har producerat de sex filmerna.

Hur har det varit att göra filmerna?

– Det gränsar till det roligaste jag gjort – och det jobbigaste. Det händer mycket i huvudet, jag har lärt mig enormt mycket. Och att kunna hjälpa den här målgruppen, att förena världar och få dem att landa i Sverige så bra som möjligt – jag kan knappt beskriva det i ord. Det är stort.

Vilken respons tror du ni får?

– Alltså, vi är fyra vita, medelålders män som ska göra film för nyanlända unga. När vi visade filmerna för ungdomspanelen, som också är med i dem, för första gången var jag jättenervös. Men de gav tummen upp! Det är det bästa betyget.

Vilken plats tänker du att filmerna har?

– Det finns information om sex på nätet, till exempel på Youmo.se. Men generellt är det ganska försiktig och lite tråkig information. Vi hoppas att vi kan slå oss in mellan porren, som annars kanske är den enda ”sexualundervisning” vissa haft, och den mer tillrättalagda, statiska informationen.

Text & Foto: Sara Rönnberg

2 av 4 gillar detta