Om smitta på äldreboenden, provtagning och analys.

Smittade patienter och smittad personal har upptäckts inom den kommunala äldreomsorgen.

– Regionen har ett oerhört tufft uppdrag att lösa men det har även länets kommuner, säger regiondirektör Hans Svensson, och vi kommer att försöka hjälpa kommunerna att lösa sitt uppdrag så gott vi kan.

– Jag gav under helgen en av mina medarbetare i uppdrag att inrätta en grupp med rätt kompetenser som kan bistå kommunerna. Det handlar inte om att gruppen på något sätt går in och försöker styra hur kommunerna löser sitt uppdrag, utan det är en grupp som kan bistå med sakkunskap och erfarenhet.

Ingen provtagning och analys av prover har 100 procent träffsäkerhet. Vi måste därför alltid försöka se till att smittan inte kommer in på äldreboenden eller på vårdinrättningar.

Personal med influensaliknande symptom ska inte jobba, även om symptomen är lindriga. Just när det handlar om de allra äldsta eller personer som av andra anledningar är sköra kan även en rejäl förkylning leda till komplikationer som kan vara förödande.

Anhöriga med symptom ska inte besöka boenden eller vården. Och eftersom symptomen kan vara mycket lindriga ska besök undvikas helt

Boende eller patienter med symptom ska isoleras och vårdas med hänsyn till smittrisken.