Coronaviruset och covid-19 – för dig som vill veta mer

Här hittar du information som riktar sig till invånare.

Har du symtom som liknar förkylning eller influensa? I så fall ska du inte gå in i någon av våra lokaler. RIng istället 1177 så får du mer information om hur du ska söka vård då. Har du allmänna frågor så kan du ringa telefonnummer 113 13. Men sök i första hand information på nätet, tack!

Om du inte pratar svenska kan du få hjälp av tolk för att förstå informationen du får av en läkare eller annan personal i vården och tandvården. Du kan också få tolkstöd när du ringer till 1177. Tala om vilket språk du vill prata, så försöker personalen boka en tolk som kan delta i samtalet.

Om läget i Region Jämtland Härjedalen

Information om hur Region Jämtland Härjedalen jobbar utifrån covid-19-pandemin, och vad som gäller här, publiceras dels här på regionjh.se, dels på 1177.se/jamtland-harjedalen och även på Region Jämtland Härjedalens facebook-sida.

Var också uppmärksam på information på eventuella affischer vid dörrar på hälsocentraler och mottagningar, eller i väntrum – och även på vad som sägs i telefonsvar när du ringer till en hälsocentral, avdelning eller mottagning.

Vaccination mot covid-19

Vaccinera dig mot covid-19, för din och andras skull. Vaccination ger ett effektivt skydd mot sjukdom och hjälper till att minska smittspridningen.

Här kan du läsa mer om vaccin, vaccination och tidsbokning:

Om vaccin mot covid-19 - 1177 Vårdguiden (1177.se)

Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19 (1177.se)

Vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

När ska jag stanna hemma vid covid-19?

Alla med symtom som kan bero på covid-19 behöver stanna hemma. Det är för att undvika att smittan sprids. Här kan du läsa mer om vad som gäller för barn och vuxna med symtom eller som bor eller har varit nära någon som är sjuk:

När ska jag stanna hemma vid covid-19? (1177.se)

Information om covid-19 på nätet

Sök gärna information på nätet för hitta fakta och få svar på dina frågor. Då bidrar du till att minska belastningen på telefon hos 1177 och 113 13, och hjälper de som verkligen behöver komma fram att kunna göra det.

Information om coronaviruset, covid-19 och myndigheternas rekommendationer finns på:

krisinformation.se

1177 Vårdguiden (1177.se/jamtland-harjedalen)

folkhalsomyndigheten.se

Var källkritisk om du läser information på andra ställen. Fundera på vem som är avsändare, och om det är bekräftad och trovärdig information som sprids.

Provtagning för covid-19

I regel ska du lämna prov för covid-19 om du har symtom. Det är gratis att lämna prov om du gör det genom den provtagning som regionerna ansvarar för. På 1177.se kan du läsa mer om provtagning och vad som gäller i just Jämtland Härjedalen:

Lämna prov för covid-19 (1177.se)

För dig som vill göra besök i vården

För att minska risken för spridning av covid-19 finns det vissa restriktioner för besök hos hälso- och sjukvården i Region Jämtland Härjedalen. Här kan du läsa vad som gäller för dig som är patient, medföljande eller vill besöka någon som är inlagd på en avdelning.

Restriktioner för besök i vården i Jämtland Härjedalen (1177.se)

Vårdgaranti

Vårdgarantin gäller även nu under pandemin. Den anger hur länge du som längst ska behöva vänta på att få kontakt med vården, och även hur länge du som längst ska behöva vänta på att få den vård som du behöver. Läs mer här.

Har du frågor om intyg och smittbärarpenning?

Vården i Region Jämtland Härjedalen kan tyvärr inte hjälpa till med särskilda intyg för att avboka resor eller andra aktiviteter till följd av rådande situation kring covid-19. Vi kan inte heller ge dig intyg på att du är frisk.

Har du frågor om smittbärarpenning så finns mer information på följande sidor:

När ska jag stanna hemma vid covid-19? (1177.se)

Smittbärarpenning och reseersättning för anställda (forsakringskassan.se)

Statistik kopplat till corona

Informationen om antal smittade per kommun uppdateras varje vecka och omfattar då statistik t.o.m. måndag samma vecka. Där kan du även se antal provtagna, samt antal positiva prover, per vecka. Sidan går tyvärr inte att se via webbläsaren Explorer, men fungerar via exempelvis Chrome, Edge och Safari presenteras via en särskild sida för statistik, som uppdateras på onsdagar och omfattar statistik till och med. måndag samma vecka. Sidan går tyvärr inte att se via webläsaren Explorer, men fungerar via exempelvis Chrome och Edge.

Länk till Region Jämtland Härjedalens grafer (arcgis.com)

Enklare statistik finns i de lägesrapporter som skickas till medier samt publiceras under rubriken Press här på regionjh.se.

Hur har företagen påverkats av Corona?

På sidan regionjh.se/coronaforforetag kan du se sammanställningar av hur företagen har påverkats av Corona. Detta utifrån ett utskick till en stor del av företagen i såväl Jämtland Härjedalen som till stora delar av övriga landet.

Information på andra språk än svenska

Här finns information på ett antal olika språk om coronaviruset och hur man skyddar sig och andra mot smitta:

Folkhälsomyndigheten – om coronaviruset på andra språk

1177 in other languages – 1177 Vårdguiden (1177.se)

Teckenspråkstolkad information om covid-19 (hos krisinformation.se)

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se