UM podden. Vad är en ungdomsmottagning och vilka är vi?
I dagens avsnitt pratar vi om Ungdomsmottagningen. Vad i gör, var vi finns och hur du kan träffa oss.
Visste du att vi funnits i 40 år?
Medverkande: Stina Åström, Barnmorska och Cecilia Nordengren, Kurator.
Transkribering. Vad är en ungdomsmottagning och vilka är vi?
Hej och välkomna till UM-podden med mig Cecilia, kurator och Stina, barnmorska. Vi arbetar på Ungdomsmottagningarna Jämtland Härjedalen och spelar in den här podden med ett nytt avsnitt varannan vecka.
Idag tänkte vi prata om Ungdomsmottagningarna och vad vi pysslar med. Vi kom på nu efter några avsnitt att alla kanske inte vet vad en UM är och vad man kan få hjälp med hos oss. Det finns ungefär 250 ungdomsmottagningar över hela Sverige, den första startade faktiskt redan 1970. Vårt uppdrag är att hjälpa unga med frågor och problem kopplade till psykisk hälsa och ohälsa och stödja ungdomar till en god och söker sexuell hälsa.
Varför är det viktigt att det finns ungdomsmottagningar? Vi tycker att det är viktigt att unga har någonstans att vända sig med frågor om både kropp och mående. Tyvärr ses ofta ungas problem som just ungdomsproblematik och det kan leda till att unga inte tas på allvar inom vården just på grund av åldern. UM är ett ställe där du som ung ska känna att inga problem är för små eller stora att söka för. Ofta kan UM vara den första egna vårdkontakten för många unga. I nuläget har vi tre fysiska mottagningar i länet. Det är bra men vi önskar att vi kunde finnas i alla kommuner. Det handlar om att kunna erbjuda en jämlik vård, att det inte ska vara avgörande för var du bor om du kan träffa oss eller inte. Vi bor i ett stort län och vi tycker att det är fel att ungdomar ska behöva ta sig kors och tvärs över länet med långa resvägar för att träffa oss, vi skulle hellre vilja träffa er där ni är. Det är en önskan vi har och som vi arbetar för. Vi har möjlighet att träffa dig via videosamtal om du har långt att åka.
Vilka är vi då? Varför har du C valt att jobba på en ungdomsmottagning?
Ja, jag arbetar då som kurator på Ungdomsmottagningarna- vet du S. Jag har världens bästa jobb! Det som är så roligt med det här arbetet är att vi träffar unga i så olika åldrar. Allt från 13år till den dag man fyller 23. Det hinner hända så mycket under de åren och det är så spännande att få följa unga i vuxenblivandet, med alla toppar och dalar det innebär. För mig är det är så otroligt viktigt att kämpa för ungas rättigheter. Jag upplevde nog själv som ung att jag inte togs riktigt på allvar, just på grund av min ålder. Ju äldre jag blivit, desto mer medveten har jag blivit om hur viktigt det är att känna att man blir tagen på allvar som ung. Hur bra det kan bli om man får uppleva det. En stor del av mitt arbetsliv (vilket ju är väldigt lång tid eftersom jag är SÅ gammal nu) har jag ägnat åt de unga som antingen själva missbrukar eller som lever med någon vuxen som gör det. Det är någonting som jag brinner lite extra för, men jag tycker att allas problem eller frågor är lika viktiga och jag vill att de unga vi träffar känner sig viktiga och lyssnade på.
Du då S, varför vill du jobba på UM?
Jag jobbar som barnmorska och anledningen till att jag läste till barnmorska en gång i tiden var att få jobba med hbtqi frågor och unga och det var också anledningen att jag ville jobba på en UM. Det är frågor som jag brinner lite extra för. Jag saknade själv att ha någonstans att vända mig när jag kom ut som ung och lesbisk. UM fanns då också men arbetade inte med de frågorna. Det är jag glad för att vi gör idag.
Vi som arbetar på UM kan ha olika frågor som vi känner lite extra för men det alla som arbetar på UM har gemensamt och det gäller alla mottagningar i landet är att vi just arbetar på uppdrag av er unga. Vi följer dig och stöttar dig i det du önskar hjälp med under år som för många kan vara ganska röriga och omtumlande. En del behöver oss inte alls medan andra kommer och går genom åren. Kanske söker du för en sak när du är 14 år och en helt annat när du är 22. UM ska vara en trygg plats för alla och där du ska känna att du blir lyssnad på.
Så C du jobbar som kurator, vad kan man få hjälp med hos dig?
Till mig som kurator kan man komma och vilja prata om många olika saker. Man kanske känner sig stressad eller orolig, kanske har man ångest. Det kan vara samtal om relationer, med kompisar, familj eller med partner. Man kanske har funderingar kring sin sexualitet eller kanske sin könsidentitet? Ibland gör det ont vid sex, då kan man behöva träffa en läkare och barnmorska, men ibland också mig som kurator. Ibland händer det att man är utsatt för kränkande behandling eller våld av någon, kanske har man varit med om ett sexuellt övergrepp. Många samtal kan handla om att leva med någon vuxen som inte mår bra och hur det påverkar en. Ens vuxne kanske mår psykiskt dåligt, missbrukar eller är våldsam. Ibland kan samtal handla om att man inte vet vad man vill göra efter skolan, man kanske känner sig vilsen. Det känns som att alla andra har “en plan”.
Man kan ha problem med sömnen, kanske har man hemligheter som man inte mår bra av. Kanske har man problem med mat, alkohol, droger eller spel. Ibland finns tankar om att inte vilja leva. Det kan ha hänt något jobbigt eller svårt som gör att man inte mår bra, eller så mår man bara dåligt ändå utan att veta varför. Man behöver aldrig veta varför man mår dåligt för att komma till mig som kurator. Vänta inte heller! Jag vet att vi pratat om det här i ett tidigare avsnitt, avsnitt 2 faktiskt, gå gärna in och lyssna på det. “Att våga prata om att inte må bra” heter det. Många tycker att deras problem inte är “tillräckligt svåra” eller att “andra mår sämre” och så väntar man med att söka hjälp. Gör inte så! Sök direkt i stället, hos oss på UM så tycker vi inte att någon fråga eller samtalsämne är för litet eller dumt! Och kan vi inte hjälpa dig så kan vi alltid hjälpa dig vidare till någon som kan.
På ungdomsmottagningen har vi som arbetar här tystnadsplikt. Det betyder att vi inte får tala om för någon att du har varit här eller vad vi har pratat om. Det betyder att dina vuxna inte per automatik behöver få reda på att du varit hos oss, om du själv inte vill det. Det är för att du ska kunna känna dig trygg hos oss och våga prata om det du vill. Vi skriver journal, men den är också skyddad av sekretess, ingen som inte har med din vård att göra får titta i den. Det finns dock undantag från vår tystnadsplikt, det heter anmälningsplikt och är samma för vuxna oavsett om de arbetar på ungdomsmottagningen eller i skolan; om vi får vetskap om att en ung person under 18 år far illa så behöver vi ibland meddela socialtjänsten om det. I sådana fall får du veta det, oftast innan.
Och du då S, vad arbetar du med som barnmorska?
Jag som barnmorska arbetar mycket med frågor som rör sexuell hälsa. Vi som arbetar här är vana att prata om det och vi vill vara en plats där du ska kunna komma med dina frågor och funderingar kring ämnen som en kanske inte pratar så mycket om med någon annan. Till oss barnmorskor kan du komma om du tex har frågor kring kroppen, kroppen förändras ju mycket under pubertet och det kan en ha funderingar kring. Vanligt med frågor kring mens och har du problem med din mens så kan du få hjälp här. Lyssna också gärna på vårt avsnitt som handlar just om mens.
Många kommer med frågor om sina könsorgan. Det kan vara frågor som “ser det normalt ut” eller så kanske det kliar, svider, trång förhud eller vad det kan vara. Vi gör också undersökningar av kön om du själv vill. Vi får också frågor som rör sex, kanske har du haft sex som har krånglat? Som vi har pratat om i tidigare avsnitt, gå in och lyssna på det. Du kanske behöver ett bra skydd mot könssjukdomar och/eller graviditet. Det kan vi hjälpa dig med. Du kan testa dig mot olika könssjukdomar hos oss.
Du kan ta ett graviditetstest om du misstänker att du är gravid. Du kan också få gratis akut p-piller om du har haft sex på ett sätt där det finns risk för graviditet.
Vi pratar också mycket om hur du mår, hur du har det i livet, hemma, i skolan, relationer. Du kanske har funderingar kring din sexuella identitet eller könsidentitet? Eller något annat som känns viktigt.
Förutom enskilda besök så träffar vi också ungdomar i grupp. Bland annat har vi haft en ACT-kurs som bland annat handlar om att hantera stress och en grupp med fysisk aktivitet.
Det som också ingår i UM´s uppdrag är att arbeta utåtriktat. Det vill säga att vi brukar i vanliga fall träffa grupper av ungdomar eller skolklasser på högstadiet och gymnasiet, antingen på plats på mottagningen i Östersund eller ute på skolorna i länet. Nu har vi inte fått träffa stora grupper de senaste två åren pga pandemin och det är något som vi verkligen saknar för det är ju en chans för oss att nå ut till alla unga med information om vår verksamhet, det är många som inte vet om att vi finns. Det är också något som vi tycker är så vansinnigt roligt! Den här podden är ett försök at nå ut till unga på ett annat sätt under pandemin. Så fort vi bara får så kommer vi att starta upp klassbesöken igen.
Vi vill att alla ska känna sig trygga i att kontakta oss. Det spelar ingen roll var du kommer ifrån eller var du bor, om du är kille, tjej, transperson, icke binär eller identifierar dig på annat sätt, vilken sexuell identitet du har eller inte har. Det spelar heller ingen roll hur din hjärna eller kropp fungerar eller vad du tror på. Ungdomsmottagningarna JH är HBTQI certifierade sedan 2018. Besöken är gratis. Det är viktigt att du som söker till oss gör det av egen fri vilja, för att du vill komma till oss och ser helst att du kontaktar oss själv. Ibland kan det kännas läskigt och svårt att boka tid, då kan du ta hjälp av någon annan med det.
Det enda som krävs för att komma till UM är alltså att du har rätt ålder inne. I Jämtland Härjedalen tar vi emot ungdomar och unga vuxna mellan 13-22 år, alltså till den dag du fyller 23 år. I länet har vi tre mottagningar, en i Östersund som har öppet alla vardagar och en kväll i veckan, en mottagning i Strömsund och en i Sveg. De har öppet en dag per vecka. Ungdomsmottagningen tillhör Region Jämtland Härjedalen.
För att komma i kontakt med oss eller för att boka tid: gå in på vår hemsida. Du kan träffa oss antingen via ett bokat besök på någon av våra mottagningar eller via videobesök i mobilen/datorn. Du kan också boka ett telefonsamtal med oss. Vi vet ju att det är långt och knöligt för många att åka och besöka oss, om det går så kan det ju vara praktiskt att ha samtalet på telefon eller video, men alla är såklart välkomna att besöka oss på plats också.
Så nu vet du lite mer om vad en ungdomsmottagning är och vad ni kan få hjälp med hos oss. Om du som lyssnar vill komma i kontakt med oss så finns länken till vår hemsida i beskrivningen.
Vi hörs igen om två veckor. Hej då.