UM podden. Sex som krånglar - Hur tankar kan ställa till det.
Idag pratar vi om sex. En och annan rosa prickig elefant dyker också upp i programmet.
Medverkande: Stina Åström, barnmorska och Cecilia Nordengren, kurator.
Produktion: Poddverandan i Östersund.
Transkribering. Sex som krånglar - hur tankar kan ställa till det.
Hej och välkommen till UM-podden med mig C, kurator och S, barnmorska. Vi arbetar på UM Jämtland Härjedalen och spelar in den här podden med ett nytt avsnitt varannan vecka. Hur mår vi? Något nytt som har hänt i veckan? En nyhet är att man nu vaccinerar mot Covid 19 från 12 år, prata om det. Toppen tycker vi! Dagens avsnitt då- Idag ska vi prata om “Sex som krånglar- hur tankar kan ställa till det”
Ämnet sex är ju enormt och det finns ju hur mycket som helst att prata om med olika infallsvinklar, vi skulle kunna ha en hel programserie om det. Vi har idag riktat in oss på just när sex krånglar. När det inte blir bra. När ens tankar ställer till det. För det är ett vanligt samtalsämne hos oss. Unga som blir oroliga när det inte fungerar. Vi kommer bara att hinna in och nosa på ämnet under det här avsnittet men vill skicka med lite av våra tankar kring det.
Vi har i tidigare avsnitt delat med oss av personliga erfarenheter om de ämnen som vi har pratat om, det kan vi säga på en gång till alla som nu lyssnar och är oroliga för att det kommer att bli så även i det här avsnittet, att det kommer vi inte att göra. Tantsnusk i podden! Hur skulle det se ut? Vi ska bespara alla känsliga öron det. Så nu kan alla slappna av. Vi kommer att förhålla oss till ämnet professionellt.
Vilken lättnad för alla! Till oss på UM kan du komma om du har frågor och funderingar kring sex och vi är glada för att så många unga hittar till oss och vill prata om det. Det är olika hur van en är att prata om sex, för en del är det ingen stor sak utan känns naturligt, för andra känna det pinsamt och jobbigt. Kanske har du frågor eller tänker på något som du inte vill prata med dina vuxna om. Kanske är sex ett ämne som ni inte pratar om i kompisgruppen. Om man då vill så får man gärna komma till oss, vi är som sagt vana vid att prata om det här ämnet. Det finns inga dumma frågor.
När vi pratar om sex på UM så kommer ni att få frågan om det sex som ni har haft har varit sex som du har velat ha. Om svaret är nej så pratar vi om det, kommer in på det spåret. Kan tex ligga tjat eller tvång bakom. Om en svarar ja, det va något jag ville men det gick inte, då pratar vi om det. Den här ömsesidigheten vid sex, att alla inblandade vill ha det- är ju otroligt viktig. Att man respekterar varandra, lyssnar på varandra och tar hand om varandra. I det här avsnittet kommer vi att utgå från när sexet är ömsesidigt, alltså något som du ville ha men där det på något sätt inte blivit bra.
En del kan känna att det är ett misslyckande och inte vill att andra ska veta om det, när det i själva verket är helt naturligt och självklart att det krånglar ibland! För det gör det för de allra flesta! Så alla bara går omkring och låtsas som att allt är bra och härligt fast vi vet att många inte upplever det så. Ju mer vi pratar om det ju mindre laddat blir det!
Så vad är då sex? Ofta pratar vi som att det är en självklarhet, men det är det ju faktiskt inte. Är så många olikasaker för olika personer. Jag bestämde mig för att kolla och fick då fram en definition; “Sex är olika saker man gör och känner när ens kropp eller tankar berörs på ett sexuellt sätt. Du kan ha sex med dig själv eller med andra.” Okej, det kan alltså egentligen vara allt möjligt, sex med andra, sex med sig själv, sex som man har på olika sätt. Först är det viktigt att säga, att alla inte är intresserade av sex varken av sex med sig själva eller med andra. Det finns de som har perioder då de inte är intresserade. Sedan finns det andra vill ha det ofta, andra ibland. Det viktigaste är att få möjlighet att komma på vad sex är för en själv, om och hur en vill ha det och med vem eller vilka.
Eftersom vi nu konstaterat att sex kan vara så otroligt många olika saker för olika personer, hur vet man vad man gillar eller inte gillar? Är det olika och hur blir det så? Det här kan bero på en mängd olika saker och är inte helt enkelt att förklara, men en sak som påverkar är normer kring sex, kön och relationer. Normer är alltså underförstådda regler och förväntningar på ett visst beteende, i det här fallet sex och sexualitet. Det kan handla om att man ska ha sex eller inte ha sex, med vem/vilka man ska ha sex, hur man ska ha det och hur ofta. Det kan också vara olika beroende på kön, alltså för den som identifierar sig som kille, tjej eller annat. Hur skapas då de här normerna? På massa olika sätt, bl.a. påverkas vi via sociala medier, filmer, böcker, kompisar, familj osv. De här normerna tänker man inte på så mycket i vardagen och man kanske inte alltid tänker så mycket på hur man själv egentligen vill ha det. Man bara åker med.
Det kan vara svårt att utmana normen, det kan ifrågasättas ibland av omgivningen. T.ex. att inte vilja ha sex, eller har mycket sex med olika personer, att ha sex med någon av samma kön eller att ha sex fast man inte är i en relation. Det finns ju en del föreställningar kring det här med sex i relationer. Kanske tror jag att i en relation måste men ha sex ett visst antal gånger i veckan, annars är det igen bra relation, eller om min partner inte har samma sexlust kanske jag tolkar det som att relationen inte är bra när det egentligen handlar om helt andra.
Så vad är då tankar? Tankar är vårt småprat med oss själva. Det är som om vi skulle ha en liten coach, ibland är det ju faktiskt en kritiker, som sitter på axeln och tjattrar i örat på oss medan vi försöker leva vårt liv och göra det vi ska göra. Tankar är egentligen bara tankar som vi får jättemånga gånger per dag, det är inga sanningar. Eller hur? Och ändå så kan de påverka oss så mycket att vi tror på dem. De känns som sanningar, särskilt de negativa! Inte de positiva så mycket-om jag går runt och försöker tänka på att jag ska lyckas med något svårt…så kommer jag garanterat inte att tro på det bara för att jag tänker på det.
Är däremot jättelätt att fastna i negativa tankar och tro på dem. Eget ex; Alla kan vara lugna, är bara om tankar! kan ju vara svårt att veta vad man vill läsa på gymnasiet, då jag skulle välja program på gymnasiet hade jag världens beslutsångest innan jag kom på vad jag eventuellt ville läsa. Jag hade katastroftankar om att jag “måste välja rätt”, annars skulle jag bli missnöjd, inte kunna plugga klart, inte få ett jobb, bli deprimerad och ensam, utan pengar och sluta som hemlös! Total misär med andra ord! Man kan ju bli deppig och stressad för mindre! Helt galet att tankarna kan dra iväg med en! Nu i efterhand kan jag skratta åt att jag kunde tänka så tokigt och dra iväg så långt-men där och då kändes det precis så. Det var jättejobbigt och svårt att släppa de där katastroftankarna som malde runt i huvudet.
Våra tankar påverkar också hur det känns i kroppen, våra känslor och vad vi gör. Om man då tänker mer negativt om sig själv, sin kropp eller hur man är, så kommer våra känslor och reaktioner i kroppen att påverkas av det. Om man t. ex. ligger och myser med någon och känner lusten smyga sig på och helt plötsligt börjar den där jäkla kritikern att viska massa jobbiga tankar i örat på en; om magen, om brösten, om man gör rätt eller fel -kanske börjar man försöka posera för att inte magen ska bukta ut -- hur lätt är det då att koncentrera sig på att vara tänd! Och inte blir det så kul heller!
Man tänker ju inte negativt för att man tycker det är kul! Om man försöker låta bli att fastna i jobbiga tankar genom att tänka; ”jag får inte tänka på” så blir det ofta tvärtom. Om jag säger till dig Stina, du får absolut inte tänka på en rosa prickig elefant. Absolut inte tänka på en rosa, prickig elefant- under några omständigheter!- hur går det? Svårt att låta bli eller så är det jättejobbigt att försöka att låta bli. Om jag istället bestämmer mig för att rikta uppmärksamheten på något annat och strunta i den rosa, prickiga elefanten, bara låta den vara -istället koncentrera mig på det jag håller på mig. Jag lurar hjärnan lite att tänka på annat och kroppen kommer då också att slappna av. Då brukar det fungera bättre.
Ibland kan jobbiga tankar vara förknippade med sex, på så sätt att man kan tänka på saker som får en tänd men som man skäms för eller inte tycker om. Ibland på UM träffar jag t. ex. killar i samtal som kan ha fantasier om andra killar när de ligger med sin tjej eller en tjej som tänder på att titta på porr och som skäms för det för att man egentligen tycker att det är fel. Det är helt normalt att ha sexuella tankar, fantasier och inre bilder. Alla har det. Dina tankar behöver inte alls ha att göra med vad du egentligen vill eller måste göra i verkliga livet. Du kan fantisera om vad som helst och hur som helst. Om det är något som du ändå oroar dig för, prata med oss på UM om det här.
Ska vi ta det här med lustsystemet, hur det fungerar. Det kan vara bra att ha koll på! Jo, tänk dig att någon som du gillar tar på dig, eller att du känner en doft, ett ljud, har en fantasi eller något annat som drar igång dig och din lust. Hjärnan börjar då skicka signaler ut i kroppen. Det kan börja pirra och pulsera, ditt hjärta börjar slå hårdare, din andning påverkas, din hud blir mer känslig för beröring. Även ditt kön bli påverkat. Det blir hårt, vått, svullet. Du går in i zonen, blir helt fokuserad på det här enda som du vill ska hända.
Låter som en rätt häftig känsla eller hur?
Tänk sedan att tankar börjar smyga in tankar i din zon, du kanske ska ha sex för första gången eller ha sex med någon eller några du inte känner eller någon annan situation du är i som gör dig lite nervös inför det här. Du börjar att tänka på- hur ser jag ut, tycker hen att jag är snygg, luktar jag illa, tänk om jag inte är bra nog, prestationstankar- jättevanligt!, tänk om det gör ont, tänk om jag inte kan och så vidare. När du börjar tänka de här tankarna så påverkas det här lustsystemet, som kan sluta skicka ut de här lustsignalerna, för nu får den ju annat att tänka på, nu behöver den ta hand om din oro. Systemet pausas och allt det pirriga, hårda, våta, svullna slutar. Kanske vill du fortfarande ha det här sexet även om du är nervös och orolig, men kroppen svarar inte längre. Så fort kan det slås av. Men så fort kan det också slås på igen om du börjar känna att äsch, skit i det nu kör vi och slutar nojja. Då drar allt igång igen., när man känner sig trygg. Det är lättare sagt än gjort. Precis som du pratade om tidigare cecilia det här med våra tankar och att de kan vara svåra att stänga av. Att helt plötsligt bara släppa tanken på hur man ser ut tex under sex är ju inte så lätt, eller att släppa tanken på prestation osv.
Många fortsätter ju fast kroppen inte svarar och upplever då att det inte blev så bra, det var inte så skönt, man fick inte till det. När vi pratar om det på mottagningarna så pratar vi om just det här- Vad kände du, vad tänkte du? Var du nervös eller orolig för något? Svårt att slappna av? Och vara i nuet? De vi möter som får ont vid sex kan ju ofta beskriva att bara tanken på att det kanske kommer att göra ont igen gör att det låser sig.
Att känna lust varierar över tid. Kan gå i perioder. Du är ju inte alltid sugen på att ha sex eller hur? Lusten påverkas av hur du mår i övrigt. Om du har det stressigt i livet tex mycket i skolan eller på jobbet eller hemma, du kanske är nedstämd, har ångest, oro, det påverkar! En del mediciner kan också påverka lustsystemet. Lustsystemet är alltså inte något fristående system som jobbar helt på egen hand utan hänger ihop med hur du mår i övrigt men det tänker kanske inte alla på. Lätt att tro att det bara ska fungera ändå, hur jag än mår.
Ja, för det är ganska vanligt märker jag. Att man söker för något annat till oss på UM, att man har det jobbigt med kroppen eller hur man mår. När vi pratar om det så kommer vi kanske in på det här med sex och kanske relationer. Vi brukar prata om det då, att det är ju rimligt att sexlusten påverkas av om man kanske är nedstämd eller stressad. Kanske sover man dåligt. Det kan absolut vara så att man känner mindre lust vilket inte behöver ha att göra med att relationen, om man är i en sådan, är dålig. Om inte annat kan det vara svårt att vara i nuet och känna sig tänd, när huvudet är fullt med andra funderingar.
Sammanfattning: Så vad har vi pratat om idag? Sex är ett ämne som man kan prata hur mycket som helst om, vi har bara varit inne på en av delarna och nosat lite. Vi vill med det här avsnittet öppna upp för att lättare kunna prata om sex, att det inte ska vara så laddat. Vi vill att ni ska veta att ni kan prata med oss om det, precis som ni kan prata med oss om andra saker. Vi har också pratat om att du kan ha sex på olika sätt, ofta eller sällan eller aldrig, med dig själv och med andra. Vi påverkas av hur normerna kring sexualitet, kön och relationer i samhället ser ut. Vi har också pratat om lustsystemet och hur känsligt det är. Det vi vill skicka med är: Ta makten över din egen sexualitet. Ta reda på vad just du gillar, prova dig fram. Försök att avdramatisera sex, det blir lätt så jäkla allvarligt, det är tänkt att vara roligt! Förhoppningsvis kommer ni att få ha en massa bra sex men ni kommer också hinna ha en del riktigt uselt sex. Ibland orkar ni kanske inte vara så entusiastiska, en del ligg bara är och det är ok. Och vill du inte ha sex med andra så prova att ha det med dig själv, där kan du släppa alla prestationstankar.
Om du har sex som krånglar, vad ska man då göra?
Det finns några frågor som du kan ställa till dig själv. Varför har du sex? För vems skull? Har du sex som du njuter av? Hur ofta har du sex som du vill ha? Har du t.ex. alltid sex för någon annans skull och aldrig för din egen, eller krånglar det på andra sätt? ja då kan man behöva prata med någon. Prata med en kompis eller någon vuxen om du känner att du kan göra det eller kom och prata med oss. Länk till vår hemsida i beskrivningen.
Nästa avsnitt kommer att handla om mens. Lyssna gärna då. Hejdå