UM podden. Mensen.

Pestens tid, Stockholms blodbad, Tant röd, kärt barn har många namn. Idag pratar vi om mens. För dig som menstruerar och för dig som inte gör det.

Medverkande: Stina Åström, barnmorska och Cecilia Nordengren, kurator.

Produktion: Poddverandan i Östersund.

Hej och välkomna till ett nytt avsnitt av UM-podden med mig C, kurator och S, barnmorska.

Vi arbetar på Ungdomsmottagningarna Jämtland Härjedalen och spelar in den här podden med ett nytt avsnitt varannan vecka. Hur mår vi idag?

Idag kommer vi att prata om mens, ett mycket vanligt ämne hos oss på UM. Vi får många frågor om detta, både till barnmorska, till oss som har samtal och till läkare. Vi kommer att prata om mens på flera olika sätt och vi vänder oss både till dig som menstruerar och till dig som inte gör det.

Vad är mens? Mens är den blödning från livmodern som kommer ungefär en gång varje månad från och med puberteten. Mens kan te sig olika för olika personer och upplevas olika. Den kan vara få dagar eller många, den kan komma ofta eller glest, den kan vara smärtsam. Den kan av en del upplevas som ofräsch, kladdig och att det luktar och av andra som en naturlig del av livet. Den kan hindra en del från att gå till skolan, till jobbet eller delta i sociala aktiviteter och en del påverkas inte alls. En del tycker att mensen är naturlig och vill ha den varje månad och en del skulle helst vilja slippa den helt. Hur som helst så spelar mensen en stor roll. Det kan tex kännas jobbigt om man är först i kompisgruppen att få mens eller om alla har fått den innan en själv, och oavsett om en tycker att den är jobbig eller inte så blir många oroliga om den uteblir. Mensen är ett känsligt system som kan påverkas tex om vi stressar mycket, äter för lite och tränar för mycket.

Om man tittar på evolutionen så har ju inte den utvecklingen riktigt hängt med hur vi lever idag. Förr fick personer mens senare pga sämre livsvillkor framförallt mat- och näringsbrist. Ganska snart efter första mensen födde personen det första barnet och sedan var personen gravid tätt, med perioder av amning däremellan vilket gjorde att personen inte hann ha så många menstruationer under en livstid eftersom de inte levde lika länge. Nu för tiden får vi mens tidigare pga bättre livsvillkor, det dröjer längre innan vi blir gravida, vi skaffar inte lika många barn och vi lever längre, så idag hinner en person som menstruerar ha flera hundra menstruationer under ett liv, och har en då besvärlig mens så kan ju det bli jobbigt.

Det här med synen på mens men också hur man ska förhålla sig till den kan ju skifta från olika personer. En del anser att mensen är något naturligt och att vi ska anpassa samhället efter personer som menstruerar och inte tvärtom. Att inte behöva gå till skolan/jobbet om man har besvär. Att inte behöva prestera på topp, att ta bort pressen att behöva leva som vanligt under mens. Att istället för att påverka våra kroppar med medicin för att anpassa en själv till samhället så ska samhället anpassa sig efter personens behov. Måste det vara lika för alla?

Andra tycker att även om mens är något naturligt så ska man inte behöva ha tex så ont att man knappt kan gå eller stå ut med riklig mens utan man ska kunna få medicinsk hjälp mot det, för varför ska man behöva utså det bara för att man är en person som menstruerar?

Oavsett hur man tänker och vad man tycker om det här så tänker vi att personer måste få möjlighet att få bestämma själva OM och HUR man vill behandla besvär kring mens och för att kunna göra det behövs kunskap- kunskap ger makt. Man ska slippa att styras av gamla åsikter, normer och värderingar.

De vanligaste problemen som vi möter på UM är smärtsam mens, rikliga blödningar och pms/pmds. Det här kan en få hjälp med hos oss.

Inspelad intervju med dr Annika

Jag tänker på det här som Annika sa om PMS/PMDS; Då vi på UM möter unga personer med svåra besvär, har de oftast gått länge med det. Man har slitit hårt för att få till skola, kanske träning och att vara med kompisar. Oftast har man stannat hemma från skolan under några dagar varje månad för att man mår dåligt. Kanske har ens relationer tagit stryk, man upplever ibland sig själv som personlighetsförändrad under PMS-perioden. Om man själv inte vet eller förstår vad som pågår med en, hur ska man då kunna förklara för andra! Vi tycker att det är viktigt att alla känner till de här besvären, men framförallt att det går att få hjälp. Man ska inte behöva må så här!

När unga personer kommer till mig för samtal och berättar att de har problem med
nedstämdhet, ångest, irritation så kan jag ibland fråga om de själva märkt att måendet följer en typ av mönster, att det blir värre eller sämre vissa perioder. En del vet inte, andra har märkt just det. Jag brukar då be dem att registrera sitt mående under sin menscykel för att få fatt i om måendet kan vara en del av PMS/PMDS. Ibland har det ju inte alls med det att göra, men ibland. Även om man inte upplever svåra besvär, kan det vara bra att ha lite koll på sin menscykel för att förstå sitt mående och därmed vara kanske lite snällare med sig själv.

Hur pratar vi då om mens i samhället? Och kärt barn har ju många namn. Hade ni några namn C?

C: Vi kallade den Pestens tid och Plågan . Ni då S?

Tant Röd, Sthlms blodbad, Alla helgons blodiga natt. Förr i tiden kallades den tydligen för “Främmat”, att en hade “främmat” på besök, som kod för mens.

Det här med att prata om mens. Det märks väl i våra samtal hur bekväm en är att prata om mens. Kanske har en inte pratat så mycket om det hemma eller med kompisar. Om en inte är van så kan det kännas lite jobbigt. Och det här vill vi poängtera, handlar inte bara om unga människor. Det gäller faktiskt alla åldrar!

Mens påverkar ju hela livet, oavsett vad man pysslar med så finns det där. Då behöver man ju kunna prata om vad som påverkar ens mående, precis som man hade gjort om det varit något annat, en skada eller att man är ledsen för något .En sak som vi vill ta upp idag är attityder och synen på mens. Det smusslas och hemlighålls, det känns kanske lite pinsamt. Varför känns det så?

Om alla i samhället hade haft mens hade det inte varit ett dugg pinsamt eller konstigt att prata om!

Nej precis! All heder till er unga som nu kämpar för gratis mensskydd i skolan och att mens ska vara mer naturligt att prata om! Det skrivs böcker, artiklar, spelas in poddar om mens och olika besvär kopplat till det. När vi var yngre så var ju det här en ickefråga- man pratade inte alls om mens eller besvär med det utanför kompisgruppen.

Nej då var det mer- “bit ihop”. Det spelade ingen roll hur ont man hade, det var ingen ursäkt. Livet skulle pågå som vanligt och ingen pratade om det. Även om du hade så ont att du knappt kunde gå upprätt så var det bara att ta två Alvedon och ge sig iväg till skolan. Folk kröp ju fram i korridorerna! Så ska man inte behöva ha det! Där har en förändring skett till det bättre, att det pratas mer om det idag än förut även om vi tycker att det är lång väg kvar.

Har ju även börjat göras en del studier, t. ex. på idrott och mens. Där framkommer det tydligt att det är ett problem att man ofta presterar sämre under mens, men framförallt att man inte pratar med sin tränare om det! Mens har ju funnits i alla tider, och då är det ju egentligen konstigt att man inte gjort studier på det här tidigare. Men det finns också andra exempel på det motsatta, där man har uppmärksammat hur mens kan påverka livet, i ex. en del fotbollslag och där man har börjat prata om när man har mens och anpassa en del träning efter menscykeln med himla bra resultat. Dels är det ju häftigt att kunna påverka sin träning utifrån menscykeln, men framförallt att det är något som kan påverkas och förändras om man skapar en miljö där det är naturligt att prata om.

Ja men precis, vi pratar ju om andra svårigheter eller krämpor som huvudvärk eller om en har ont i en fot men om en t. ex. är på ett möte så hörs ju sällan någon säga” jag har sån jäkla mensvärk, eller jag blöder så sjukt mycket”. Det är inte lika socialt accepterat. I alla fall inte bland personer som en inte känner sedan tidigare.

Och då vi ändå pratar om det här smed att medvetandegöra och våga prata om problem med mens måste jag få lyfta frågan om ljusa tränings/matchkläder för personer som har mens! Alltså seriöst! Vem kom på att man ska ha vita kläder, särskilt på underkroppen då man idrottar? Det här har ju uppmärksammats nu av olika sportutövare i media att det är sjukt opraktiskt, i alla fall om man är en person som menstruerar. Det här var ju likadant då jag spelade basket för hundra år sedan. Vi slet med det här- en del tror jag spelade med mensskydd och tredubbla trosor under för att inte riskera att få en stor röd fläck på de vita shortsen! Skillnaden nu är att det protesteras och ifrågasätts! Ni som gör det är så mycket coolare än vad vi var-bra jobbat!

Vare sig man åker skidor, spelar fotboll, basket eller vad man nu gör-så måste man få känna sig bekväm och inte fundera på om det syns om man blöder igenom. Ett bra exempel på hur man på ett enkelt sätt kan undvika “gör om gör rätt” om man istället i samhället hade pratat om och kanske medvetandegjort det här med svårigheter i samband med mens, så att även den som inte har mens kan förstå det. Den där mensen kommer ju sällan exakt när den ska (om man nu håller koll), man kanske inte hinner byta mensskydd i tid eller så får man mycket mens. Är inte så himla kul att behöva tänka på det medans man ska idrotta. Så- fantastiskt alla ni som krävt att få praktiska och sköna kläder för rörelse, det ska väl vara lika viktigt oavsett om man är en person som menstruerar eller inte??

Och det kan ju vara stökigt med mens, det känner nog de flesta igen sig i, om du har mens och är på ställen där det inte finns tillgång till toalett eller vatten, tex friluftsdag till fjälls, det kan ställa till det. Inte bara att du kan ha svårt att hitta något ostört ställe at kissa på, om du dessutom ska byta binda eller tampong eller annat mensskydd, vart ska du göra av det? Det blir kladdigt, inget vatten att tvätta sig i osv. Eller faktiskt bara en vanlig dag i skolan, många som upplever toaletterna som ofräscha eller att folk drar i dörrarna osv. och inte vill gå på toa under skoltid så du kanske måste ha samma mensskydd hela dagen. En del kanske kan gå hem och byta men alla har inte möjlighet till det. Så oberoende av vad man tycker om mens så kan det ju vara lite stökig ibland.

Så hur var det förr då?

Det finns väldigt lite nedskrivet om hur personer som menstruerade förr upplevde sin mens men det man vet är att det inte fanns mensskydd som vi har idag. Innan man började använda tygtrasor och den första tygbindan kom så använde man sig av mossa eller löv om det fanns till hands eller så lät man det bara rinna, och torkade av sig med underkjolen. Trosor fanns inte förut utan en hade bara kjolar då, den innersta byttes efter mensen och tvättades. Så förut syntes mens mer till skillnad mot idag. Med det moderna samhället kom också en ny renlighetsideologi som även drabbade de som menstruerade och du började då anses som dålig om du inte skötte mensen snyggt och dolde blodet ordentligt. Där blev den här skammen mer utbredd och det började mer och mer smusslas kring mensskydd.

Så ju bättre mensskydd vi har fått desto mer har synen ökat att mens är något som ska gömmas undan, inte synas, märkas, lukta osv. Framför allt inte synas. Jag menar inte att vi ska börja bloda ner golven igen utan det är ju bra att det finns bra mensskydd idag men vi behöver prata mer om mens och få bort det här smusslandet och skammen kring det! Det känns så omodernt!

Så, hur ska vi nu sammanfatta det här avsnittet om mens? Vi har tagit upp att mens är något biologiskt som sker i mångas kroppar, men som kan upplevas olika av olika personer. En del har mycket problem med sin mens på olika sätt och vi har pratat om att det är något som man kan få hjälp med. Vi har också tagit upp hur man pratar om mens och synen på mens genom historien. Att det fortfarande är något som ska gömmas, inte synas eller märkas av och hur det kan påverka det vardagliga livet, men att man ändå de senaste åren börjat pratas mer om mens, dels om olika problem som smärta och PMDS. Men också mer öppet om hur mensen kan påverka personer i vardagen, tex under idrottsutövande eller i skolan.

Förr så fick inte personer som menstruerade studera under mens för då trodde man att hjärnan skulle ta all kraft från underlivet och det skulle leda till sämre avkommor, alltså att man inte skulle tänka för mycket under mens för det kunde påverkar framtida barn på ett negativt sätt! Så man kan väl säga att det har blivit vissa förbättringar!

Det finns flera böcker om mens, poddar, det har till och med forskats om mensens historia. Det finns mycket spännande att lyssna på och läsa om, ifall man vill veta mer. Det finns bra information på umo.se och också youmo.se där det finns det information på olika språk. Har du frågor om mens, har besvär med din mens och behöver hjälp eller undrar något annat. Kom till oss på UM.

Vi hörs igen om två veckor! Hejdå

0 av 0 gillar detta

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se