UM podden. Måste man jämt vara glad och social?

Idag pratar vi om att passa in och att det kan vara svårt att inte bry sig om vad andra tycker och tänker om en.

Medverkande: Stina Åström, barnmorska och Cecilia Nordengren, kurator.

Produktion: Poddverandan i Östersund.

Hej! Här är UM-podden med C kurator och S barnmorska. Vi kommer att prata om sådant som vi pratar med unga om på UM JH där vi arbetar. Aktuella, svåra, intressanta, roliga ämnen.

Nu drar allt igång igen efter sommaren, skola, jobb. Vi märker på UM att när skolorna börjar så vill fler unga prata om att passa in. Idag tänkte vi prata om ”Måste man jämt vara glad och social”?

Är du alltid glad och social? Jag blir ofta glad av att vara social, men märker att det social batteriet laddar ur. Då behöver jag återhämtning, för mig kan det vara att vara ensam och kanske utomhus. Det här med återhämtning, är olika för alla.

Det finns en norm vara social och att det får en att må bra. Märker att unga tycker att det är jobbigt att leva upp till. Det finns de som mår bra av det, men vi behöver också prata om att vi är olika och det är okej!. Ta reda på vad man själv behöver, hitta balansen. Det är sånt om vi kan prata med unga om på UM.

Vi träffar unga mellan 13-22 år som behöver ngn att prata med, har frågor kring kroppen, sex och relationer. Eller ngt annat som man tycker är viktigt. Händer mycket under åren 13-22, träffas återkommande. Är roligt få vara med om det, spännande arbeta på UM. En del behöver oss ofta, andra mer sällan eller inte alls.

Du då S; är du glad och social? Eget exempel, hängde med ut fast ville vara hemma - oro för vad andra skulle tycka. Oro hur andra ser på en, svårt att leva upp till en bild. Oro för att ha pratat för mycket på fest.
Jag kan ha det jobbigt med att bry mig vad andra tycker och tänker om vad jag säger och gör, men övat mig att tänka mindre på det. Blir så jobbigt annars! . Ex sociala medier kan väcka tankar om vad som är lyckat. Kan grubbla, oroa sig. I samtal med unga om kommer fram mår dåligt av vissa personer eller innehåll, diskussion hur hantera. Avfölja, pausa? Jag har ingen värdering.

Jag har tänkt på en annan grej- olika roller i olika situationer. Att en är på olika sätt beroende på vem en är med, du är på ett sätt hemma, med kompisar, skolan. Vem är jag som är på olika sätt? Vilsamt vara i olika roller ibland, kanske inte mår bra. Haft en annan roll tidigare, skönt byta.

Vad göra då om man går och funderar på det här? Göra som vi, att prata om det, sätta ord på sina tankar och funderingar med någon annan.

Skönt prata med ngn annan utanför tex skola, familj. Svårt prata om vissa saker med ngn nära. Vänta inte, hör ofta från unga att man inte mådde nog dåligt, andra mår sämre eller behöver det mer.

Nu har vi spelat in första avsnittet av vår podd-hur känns det? Vi ses om två veckor igen, då ska vi prata om sex och prestation. När ens tankar krånglar till det.

Vill du dela med dig av dina erfarenheter om det här ämnet? Skicka dm på vår Intstagram umjämtlandhärjedalen eller om du har några frågor, funderingar eller tips på vad vi ska ta upp i den här podden. Självklart får du vara anonym. Kolla gärna vår hemsida också, länk i
beskrivningen av podden.

Hej då!

0 av 0 gillar detta

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se