Foto med utsikt och Region Jämtland Härjedalens logotyp
Folkhälsa, sjukvård och tandvård
Politik och insyn
Jobb och utbildning
Kultur
Forskning och utveckling
Om oss

Du är här:

kollage med bilder på tre läkare och en sjukhusbyggnad

Thomas Mooe, hjärtspecialist, och överläkaren i kirurgi, Pär Nordin, på bild tillsammans med gynekologen Katarina Tunón, har fått nära en miljon kronor var för sin forskning. Arkivfoton: Andreas Larsson, Lena Manneby, Linda Henriksson

Prestigefyllda forskningspengar till Östersund

I hård konkurrens med forskare i de övriga norrlandstingen har för första gången två forskningsprojekt i Region Jämtland Härjedalen fått nästan en miljon kronor var.

porträttbild på en man

Göran Larsson, forskningschef. Foto: Andreas Larsson

– Det är fantastiskt roligt att vår forskning kommit så långt att vi nu i konkurrens med hela norra regionen och Norrlands universitetssjukhus har två från oss som får medlen. Det är väldigt prestigefyllda pengar, säger Göran Larsson, forskningschef i Region Jämtland Härjedalen.

Tydlig nytta för patienten

Det är så kallade centrala ALF-medel som nyligen delats ut till forskningsprojekt i Norrlandstingen. ALF innebär ett avtal mellan staten och de landsting och regioner där det finns läkarutbildningar. Pengarna ska gå till kliniskt inriktad medicinsk forskning som har en tydlig patientnytta och som konkret kan vara relevant för hälso- och sjukvården.

De två forskningsprojekten i Region Jämtland Härjedalen som får 300 000 kronor var om året i tre års tid är ett som undersöker så kallade analsfinkterskador i samband med förlossningar, som leds av överläkare Pär Nordin tillsammans med gynekologen Katarina Tunón, och ett som syftar till att förebygga återfall eller följdsjukdomar hos patienter som haft hjärtinfarkt eller stroke och som leds av hjärtspecialisten Thomas Mooe.

– De här tillskotten är livsnödvändiga för att vi ska kunna genomföra och slutföra studien, säger Pär Nordin, överläkare på kirurgavdelningen vid Östersunds sjukhus.

– Dels behöver vi pengar för de genomförandekostnader som är förenliga med studien, dels för två doktorander som fått deltidstjänster via FoUU-enheten, fortsätter han.

Bygger bro mellan kirurgi och kvinnokliniken

Studien som Pär Nordin leder är ett samarbetsprojekt mellan kirurgavdelningen och kvinnokliniken och den går ut på att man undersöker skador på musklerna i analöppningen, så kallade analsfinkterskador, i samband med förlossning. Den typen av skador är vanliga och kan bland annat leda till anal inkontinens, det vill säga att man får svårt att hålla tätt och kan bajsa på sig.

Studien påbörjades förra året och under 2017 kommer man att fortsätta undersöka förstföderskor för att komma upp i minst 600 patienter.

Att projekt som dessa får forskningsanslag i allt större storlek och i så hård konkurrens med andra regioners och landstings forskare visar Region Jämtland Härjedalens utveckling som forskningsregion och Pär Nordin hoppas på fortsatt stöttning för att forskningen ska fortsätta gå framåt.

– Vi har väldigt hög forskningsaktivitet, det är glädjande. Räknat per capita vet jag att vi ligger i topp i norra regionen och frågan är om vi inte ligger bra till i landet också, säger han.

Text: Sara Rönnberg

en man och en kvinna står bredvid varandra

Pär Nordin, överläkare på kirurgavdelningen, och Katarina Tunón, gynekolog, bygger broar mellan avdelningarna med sin studie om förlossningsskador. Arkivfoto: Lena Manneby

Många förlossningsskador missas – nu ska mörkertalet belysas

Skador på musklerna i analöppningen är vanliga vid förlossningar och kan leda till smärtor, problem att ha sex eller anal inkontinens – att man bajsar på sig.

Musklerna i analöppningen kallas med ett samlat namn för analsfinktern och i samband med förlossning är det vanligt att kvinnor får skador på dem. I dag undersöks kvinnor direkt efter förlossningen genom att en barnmorska känner med ett finger i analöppningen.

– Det är en relativt grov undersökning. Den komplexa muskelapparaten som är sfinktern är svårundersökt. Vi tror att man missar en hel del skador med den lite simpla undersökningen, säger Pär Nordin, överläkare på kirurgavdelningen på Östersunds sjukhus och den som tillsammans med gynekologen Katarina Tunón leder studien.

I deras studie som nu fått ALF-medel undersöks alla förstföderskor på Östersunds sjukhus i stället med ett 3D-ultraljud, en enkel undersökning som går lika fort att genomföra som undersökningen med händerna. Ultraljudsbilderna granskas sedan av en ultraljudsspecialist. Tolv veckor efter förlossningen görs ett likadant ultraljud igen.

– Vi får en uppfattning om hur vanliga skadorna är och hur många man missar med dagens teknik jämför med den mer optimerade tekniken – och vi får då fram ett mörkertal som man i dag inte får reda på, säger Pär Nordin.

Parallellt görs en så kallas registerbaserad studie där man samlar in siffror över alla i Sverige som har diagnosen analinkontinens. Då ingår både kvinnor som fött vaginalt och med kejsarsnitt då statistiken visar att analinkontinens är övervägande även bland kvinnor som gjort kejsarsnitt.

– Det kan vara graviditeten i sig som leder till analinkontinens, det vet man inte i dag. Vi jämför i studien med en kontrollgrupp kvinnor som inte fått barn för att ta reda på om graviditeten är en riskfaktor i sig, säger Pär Nordin.

Läs mer om studien härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Sara Rönnberg

Dela:

Artikeln publicerad av: Sara Rönnberg, tel: +4663153275.

© Region Jämtland Härjedalen

Hittar du fel eller har synpunkter på innehållet, meddela

Senast uppdaterad 2016-12-14.

Region Jämtland Härjedalen

Box 654

831 27 Östersund

Tel: 063-15 30 00

jllwwwext2 · 4.3 · 18/02 05:46